Årsberetning for Vivild Jagtforening, 23. februar 2016

Her i min 10. beretning for Vivild Jagtforening vil jeg prøve at tale om det, der har været foreningens omdrejningspunkt i mange år, nemlig jagtmuligheder. I den forbindelse kommer man ikke uden om at skulle bringe temaet økonomi på banen, men jeg vil også sige noget om vore aktiviteter og samværet i Vivild Jagtforening.

Til sidste års kredsmøde blev jeg passet op af en mand, jeg ikke kunne huske at have set før. Han ville gerne sig mig tak. Han havde for et par år siden været gæst på en eller to af vore jagter, og han havde følt sig rigtig godt modtaget, og det ville han nu gerne sige tak for. Han uddybede det med at sige, at det langtfra var alle steder og i alle lokale jagtforeninger, man som gæst blev budt velkommen og i øvrigt i løbet af dagen havde opfattelsen af at være en del af jagten på lige fod med de lokale. Så derfor ville han nu trykke min hånd. Jeg var lidt forbavset og sagde noget i retning af, at det jo var noget, vi gjorde som noget helt selvfølgeligt i vores forening – at vi forsøgte at byde alle velkomne, og at fortjenesten da heller ikke var min alene, for jeg havde en hel bestyrelse bag mig i dette henseende. Ja, det havde han godt forstået, men nu var det mig, han mødte, og derfor skulle jeg have takken.

Det var selvsagt rart at høre; at vi gjorde et eller andet rigtigt – på vores egen måde. Jeg har i en tidligere beretning talt om, at vi nok aldrig ville kunne kvalificere os til at blive Årets Jagtforening i Danmarks Jægerforbund, fordi der her er fokus på det, man i managementsprog kalder ”udvikling af nye indsatsområder”; det være sig øget antal medlemmer i foreningen, helst kvinder, unge eller nyjægere, og disse skal også helst repræsenteres i bestyrelsen eller udvalg, elelr bestyrelsen skal som minimum arrangere aktiviteter, der specielt retter sig mod disse mindretal i jægerforbundet. Samtidig er der kriterier som højt aktivitetsniveau (helst i udvikling og med et stigende niveau) indenfor hund, jagthorn, jagttegnsundervisning, medlemskontakt og skydning osv. osv.

I Vivild Jagtforening har vi mere eller mindre haft de samme aktiviteter i mange år, og medlemstallet svinger ikke meget, og fordi vi ikke er en stor forening, hverken målt på økonomi eller aktive medlemmer, så er det begrænset, hvor mange nye initiativer vi tager. Alligevel synes jeg, at vi på vores egen måde kan tillade os at sige, at vi gør det rimeligt godt, og det blev jeg altså bekræftet i på kredsmødet sidste år. Ud over det, vores gæst havde oplevet, så forsøger vi jo også at holde foreningskonceptet i hævd. Det er tanken om, at man i det frivillige foreningsliv bidrager med det, man kan, og på de tidspunkter man kan. Desuden prøver vi også i en lille skala at holde to af foreningslivets traditionelle grundpiller, folkeoplysningen og det levende ord, i hævd med vores foredragsaftener forår og efterår. Denne frivillighed hviler ofte på ildsjæle, og det er godt, når det går godt på alle fronter, men det er også et sårbart system. Hvilket vi i bestyrelsen fx oplevede, da Steen måtte melde fra i bestyrelsen for et par år siden, og da specielt Lene men også jeg var på ”nedsat kraft” i den netop overståede jagtsæson.

I løbet af sæsonen 2015-16 har Vivild Jagtforening som sædvanlig afholdt fire fællesjagter. Der var pænt fremmøde til de to første jagter, dårligt fremmøde til decemberjagten, der blev afviklet i lyset af en truende vejrudsigt, og igen et rimeligt fremmøde til januarjagten. Januarjagten giver ikke ret meget tilskud til foreningskassen, men er for de mere eller mindre kuldefaste, der værdsætter samværet i foreningen og gerne vil være med til at sige tak for sæsonen med en portion gule ærter., selv om det jagtlige udbytte på denne jagt sjældent er ret stort. Heldigvis gav de to første jagter så god en indtjening, at vi heller ikke i den forgangne sæson havde underskud på lejemålet af kommuneskoven.

Vores fasaner gav os en del problemer, både mens vi havde dem i volieren, hvor mange døde, og da de blev sat ud, hvor de i stor stil forsvandt fra området. I hvert fald fik vi kun nedlagt ganske få fasaner i den forgangne sæson, og med Lenes og mit salg af Gl. Brovad ser det ikke ud til, at vi kan udsætte fasaner i 2016.ni øvrigt får salget af vores ejendom givetvis betydning for foreningens jagter i den kommende sæson, da der ikke lige for øjeblikket er et nyt jagtterræn i syne. I bestyrelsen opererer vi for øjeblikket med flere forskellige modeller for, hvordan foreningens jagter kan organiseres i fremtiden – en model kunne være at starte med frokost, gå på jagt om eftermiddagen og afslutte med et aftentræk på ænder, men intet er afklaret, så gode ideer og tilbud om en såt eller to til foreningens jagter modtages gerne.

Økonomisk er vi også i et vadested, da vi jo heldigvis har fået overskud på regnskabet, og år for år bygger lidt til den spunkle formue. På den ene side har vi altså overskud, men på den anden side er økonomien ikke til årligt at leje jagtterræner i 25000 kr.’s klassen. Vi har dog som ambition, at foreningens penge mestensdels skal bruges til jagt for medlemmerne, så vi er også ved at undersøge andre muligheder for en- eller flerdages jagtarrangementer i såvel Danmark som de nærmeste nabolande.

I forbindelse med de økonomiske betragtninger vil jeg gerne takke vore sponsorer, hvorfra vi i mange tilfælde har modtaget støtte i mange år. Det gælder Købmanden i Nørager, Jagt og Fiskeri i Randers, Advokat Nielsen i Allingåbro, Realmæglerne i Auning, Julles Kiosk og CB Auto i Allingåbro, Hegedal Vildt, dyrlægerne i Allingåbro samt Tandlægerne i Auning.

I sptil havde vi et særdeles interessant foredrag om hundesygsomme v. dyrlæge Claus Marckmann fra Allingåbro Dyreklinik. Uforståeligt for os i bestyrelsen var det det dårligst besøgte arrangement, vi har lavet i mands minde. Der deltog kun en håndfuld medlemmer, og vi fik derfor rig anledning til at spørge ind til det velforberedte lysbilledforedrag.

Nogle dage senere var vi på fugletur i Vejlerne og i Lille Vildmose, og vi var hele tre biler afsted og oplevede som sædvanlig mange forskellige fugle som havørne, traner og kongeørne som hovedattraktionerne i de sene 2015-forår, hvor grågæssenes gæslinger kun var klækket i ganske ringe tal denne lørdag. I år bliver fugleturen først 14. maj, hvor foråret bør være godt i vej.

I 2015 havde vi dagen efter fugleturen riffelindskydning i Allingåbro, hvilket det ser ud til, at medlemmerne sætter pris på. Så vi har også i år booket riffelbanen (til d. 1. maj). Desuden påtænker vi at lave et riffelarrangement med skydning til bevægelige mål til efteråret. Mere herom i programmet.

Vi blev inspireret til at lave en skydning til bevægelige mål, da vi i november havde en velbesøgt foreningsaften med undertegnede som opvarmning til aftenens hovedtaler, Preben Nielsen fra Varde, der fortalte om riffelskydning til netop bevægelige mål. Selv havde jeg denne aften et indslag om skudplacering og skudvinkler på forskellige vildtarter.

Vores bukkejagt i  Kommuneskoven, hvortil vi trækker en friplads i aften, var heller ikke i 2015 særligt resultatrig – igen i år fik vi ikke nedlagt noget, men igen i den forgangne sæson var det de forkerte jægere (formanden incl.), der var booket ind på pladserne, for de (vi!) kom vist stort set ikke afsted på jagt. Ud af de fire mands fire ugers jagt i skoven, tror jeg, at der var bukkejægere i Kommuneskoven færre en syv morgener.

Midt i august havde vi en flugtskydningsaften på Norddjurs Flugtskydningscenter, hvor vi som sædvanlig skød, til vi ikke kunne se mere, hvorefter vi fik en god snak, en øl og en grillpølse. I år bliver arrangementet d. 12. august.

Hen over forår og sommer deltog undertegnede i forberedelsen af jagt- og friluftsmessen ved Gl. Estrup sammen med Auning, Allingåbro og Ørsted jagtforeninger, og vi deltog også som forening ved afviklingen af messen d. 13. september, hvor der blæste en strid vind med kraftig regn hele dagen. Set i det lys var små 200 betalende gæster fint, og foreningen fik da også ved denne lejlighed en pæn slat i overskud, men om vi orker arbejdet igen, står hen i det uvisse. I givet fald bliver det tidligst i 2017.

Vores tysklandstur i oktober 2015 var god; ikke målt på antallet af nedlagte stykker vildt, for det var det laveste, vi endnu har prøvet i Tyskland. Men fordi vi havde smukt vejr, boede fint og i øvrigt hyggede os gevaldigt. I 2016 planlægger vi arrangementet fra lørdag i uge 41 til tirsdag i uge 42, og vi forventer en mindre prisstigning, men kun fordi vi opgraderer indkvarteringen til ”gasthaus” med kvart- eller halvpension.

Havjagten i november blev resultatmæssigt lidt en skuffelse, for vi var så uheldige at sejle et andet sted hen end der, hvor fuglene lå. Men sådan er jagt jo. Vi påregner at gentage havjagten i den kommende sæson.

For et par dage siden lagde Sine Rudfeld og jeg endelig sidste hånd på den første udgave af foreningens nye hjemmeside, der måske allerede er kommet i luften., men ellers kommer det i løbet af denne uge. Det har længe været et smertensbarn og et hængeparti, men der er kun så mange timer i døgnet, så derofr blev det først nu. Jeg opfordrer jer til at sende jagtberetninger og især billeder til Sine i en lind strøm.

Når jeg ikke tidligere har nævnt Vin & Vildt, er det fordi vi er i en overgangsfase, hvor arrangementet er flyttet fra november til februar, hvorfor vi først på lørdag drager til Madam Blå i Fjellerup med store forventninger. Til april (d. 19.) har vi arrangeret en aften med introduktion til knivmageri, og hvis der er interesse for det, laver vi senere et længere kursus, så man faktisk får mulighed for at lave sin egen dolk.

Så mange var ordene om den forgangne sæsons meritter og de foreløbige tanker om den nye jagtsæson, men det skal da også lige nævnes, at undertegnede efter 10 år på posten trak sig som JKF/jægerrådsformand for en måned siden, og nu kun er menigt medlem og dermed Vivild Jagtforenings repræsentant i Jægerråd Norddjurs (og desuden formand for kommunens Grønt Råd).

Til slut skal jeg ikke glemme at takke bestyrelsen for et godt samarbejde og støtte i mit og Lenes svære år samt ikke mindst takke Lasse for arbejdet med regnskab og bogføring. Desuden tak til Klaus Fogh for sit arbejde med opsætningen af det trykte program og arbejdet med nyhedsbrevene.

Også en varm tak til de revirindehavere, der i sæsonen har lagt arealer til foreningens jagter; Karing og Jens Korning, Jens Legarth samt Lene og Henrik Rudfeld.

Tak for ordet.

Henrik Rudfeld

Fmd./Vivild Jagtforening

© 2024 - Danmarks Jægerforbund - alle rettigheder forbeholdes

https://www.jaegerforbundet.dk/