Årsberetning for Vivild Jagtforening, februar 2024

 Vivild Jagtforening indledte jo 2023 med at have indbrud i Jagthuset. Det gav forbavsende meget arbejde med anmeldelser, forsikring, nyindkøb og div. nye sikkerhedsforanstaltninger i og omkring Jagthuset. Sidenhen forbedrede vi desuden Jagthuset med en faskine til afvanding fra taget. Og vi må have haft en vis profetisk forudseenhed, for vi har haft det vådeste år nogensinde – og faskinen under P-pladsen fungerer trods de enorme vandmængder.

Alt dette signalerer jo udgifter, og bestyrelsen havde da også annonceret en økonomisk lussing som følge af indbruddet, men det er heldigvis lykkedes os at vende det forventede store underskud til et lille overskud, som vi skal se, når regnskabet senere fremlægges.

Sidste år var vi i bestyrelsen ganske tilfredse med, at vi havde været medvirkende til, at vi kunne få lov til at gentage medlemsmeddelelser i Jæger, men nu er det årlige antal af magasinet Jæger skåret ned fra 11 til 9 udgivelser. Det vil i forhold til vores kommunikation med jer medlemmer sige, at vi har svært ved at nå ud i tide med oplysninger om forskellige aktiviteter, fordi de skal meldes ind meget længe før det pågældende arrangement. Derfor har oplysningerne i det program, der bliver delt ud efter generalforsamlingen, allerede ligget på DJ’s og Vivild Jagtforenings hjemmesider i ca. tre uger. Og derfor kan jeg ikke understrege nok, at det er vigtigt at være på VJF‘s mailliste, så man kan få oplysninger om det seneste nye.  

Vivild Jagtforening har været medejer af flugtskydningsbanen i Ørsted, siden banen blev etableret i begyndelsen af 80’erne, men den æra er slut nu. Vi har selv været med til at beslutte, at Norddjurs Flugtskydningscenter, som det hedder nu, skal være selvejende.

Dette er der to primære grunde til. Dels har vi ikke i de seneste i hvert fald 25 år haft en økonomisk fordel af betydning af at være medejer – vi har blot skulle stille med mandskab til bestyrelse og den almindelige drift. Og dels er der et problematisk aspekt, som vi ikke håber bliver en realitet, men som KAN blive en realitet. Skydebanen skal (såvidt jeg ved hvert 10. år) have fornyet sin miljøgodkendelse og sit lejemål af grunden hos kommunen, men hvad hvis myndighederne pludselig krævede en total oprensning af området; enten før et lejemål kunne fortsætte, eller fordi lejemålet ikke kunne fornyes. Det ville som minimum betyde økonomisk ruin for de små, medejende jagtforeninger, bl.a. vores, måske endda også for Auning JF med de mange medlemmer. Men for at afgrænse økonomi og miljøansvar til flugtskydningsbanen giver det mening, at flugtskydningsbanen og flugtskydningsforeningen bag den nu er selvejende, og det blev da også vedtaget enstemmigt af både NFC-bestyrelsen og den efterfølgende generalforsamling. Vi har i Vivild JF beholdt indstillingsret til en plads i bestyrelsen for at sikre banens lokale forankring, og her har vi indsat næstformand Flemming Nielsen. Og jeg vil i den forbindelse gerne opfordre jer til at melde jer som hjælpere på flugtskydningsbanen allerede nu – men med virkning fra sæsonen 2025.

I juni -23 fik vi en stor overraskelse, idet naturfredningsforeningen – kunne vi forstå af lokalavisen – havde fremsat et forslag om en sovende fredning af skydeterrænet i Hevring. „Sovende“ fordi den i givet fald først træder i kraft, når/hvis Forsvaret rømmer området. Som en del af fredningsforslaget var der – blandt gode tanker om biodiversitet og meget andet – et helt umotiveret forslag om total jagtfredning af området. I første omgang både på land, i fladvandet mellem kystlinjen og revlen og i det marine område uden for/nord for revlen. Jeg skrev høringssvar à to omgange og fik Lars Juul Jensen fra Allingåbro JF til at være medunderskriver. Vi gjorde indsigelser mod såvel det totale jagtforbud som de særlige forhold, der gør sig gældende for landområdet, fladvandet og det marine område hver især. Desuden er der ikke i fredningssager normalt knyttet jagtforbud til fredninger. I så fald må man nedlægge påstand om etablering af et vildtreservat, men det havde man altså ikke gjort i dette tilfælde.

Jeg skrev bl.a. at forslaget ”er et forsøg på gennem fredning at ændre jagtens lokale status, men jagten er ikke og har ikke historisk været (og vil heller ikke i fremtiden være) en hindring for hverken publikums færdsel eller realiseringen af beskyttelses- og plejeforanstaltninger i området.”

Naturfredningsforeningen modererede sit forslag, så man nu godt kunne forestille sig nyjægerjagter på land, og man undlod at inddrage det marine område nord for revlen i fredningsforslaget. Men jagtfredning af fladvandet mellem revlen og kystlinjen fastholdt man i forslaget med ikke altid velunderbygget argumentation, fx påstand om rastende sæler og odder samt tilstedeværelse af bl.a. den ikke truede fløjlsand i fladvandet. Sagen er netop afsluttet, men faldt ikke ud til vores fordel, idet det totale jagtforbud fastholdes, så hverken pramjagten eller nyjægerjagterne undtages. Det viser sig, at pramjagten i området mellem revlen og kysten er en helt særlig problematik, men vedr. det generelle jagtforbud så overvejer DJ at påklage afgørelsen.

Umiddelbart stod vi ikke stærkt som enlig forening i fredningssagen, idet vores primære repræsentant Norddjurs Jægerråd ikke har fungeret overhovedet – dvs. ingen møder er afholdt – i to år. Derfor underskrev vi kun høringssvarene med Allingåbro og Vivild Jagtforeninger. I mangel af et aktivt jægerråd og i mangel af en aktiv jægerrådsformand koordinerede jeg vore høringssvar med jægerforbundets Niels Henrik Simonsen og Sabina Rohde.

For nu at gøre jægerrådet færdigt, så valgte vi for en måned siden på jægerrådets årsmøde en ny – og helt sikkert mere aktiv – formand, nemlig Peter Christiansen fra Norddjurs Jagtforening, så jeg har forhåbninger for jægerrådets fremtid.

Tilbage til vores egen forening, så var jagterne ikke den store succes i den forgangne sæson. Vi havde meget begrænsede parader, og den sidste jagt måtte vi endda aflyse, og det er ikke sket i snart 20 år. Vi havde i sæsonen lejet jagt i Ø. Alling hos nogle af foreningens medlemmer, men hverken konsortiet eller jagtforeningen fik noget nævneværdigt ud af dette lejemål, ikke mindst pga. de store regnmængder, så lejemålet fortsætter ikke i 2024. På trods af manglende vildt fornyr vi dog kontrakten for kommuneskoven for den kommende 5-års periode.

Så som sagt har 2023 været et lidt miserabelt år for Vivild Jagtforening, bortset fra økonomien, der ikke mindst har fået et boost af tilgang af medlemmer. Vi har pt. lidt under 140 medlemmer, men i efteråret var vi omkring 150 medlemmer. Dette er et normalt udsving, idet vi altid taber medlemmer i forbindelse med kontingentbetaling, og så får vi nye medlemmer (og nogle tidligere medlemmer retur) i løbet af sæsonen.

Vi har det sidste år haft personer i det jagtorganisatoriske arbejde. Vi deltog med 3 repræsentanter i kredsmødet i marts. Det gør vi også i år, og desuden skal Flemming Nielsen og Kasper Fogh til repræsentantskabsmøde til juni. Her ved vi i øvrigt allerede nu, at Claus Lind Christensen vil blive genvalgt som forbundsformand, da der ingen modkandidater er.

Kasper Fogh har været kredsens kursuskoordinator i et par år, men stoppede i efteråret.

Klaus Fogh har været jægerrådets repræsentant i Friluftsrådet, men takker af efter 10 år på posten. Som repræsentant for Friluftsrådet har Klaus siddet i både den regionale hjortevildtgruppe og Grønt Råd Norddjurs.

Selv har jeg siddet i Grønt Råd, hvor jeg efterhånden har været formand i en 10 års periode, og jeg sidder desuden som Grønt Råds repræsentant i bestyrelsen for Naturpark Randers Fjord.

Apropos, så prøvede vi i efteråret på mit initiativ at redefinere Grønt råd, så vi faktisk kunne komme til at være et ”rådgivende råd” for kommunalbestyrelsen, og det fik vi faktisk accept af fra både de deltagende organisationer, den kommunale administration og lokalpolitikerne. Imidlertid blev vi slået tilbage til start med opsigelser fra centrale, kommunale embedsmænd i efteråret og til nytår. Så for øjeblikket sonderer jeg som Grønt Råds formand terræn for at åbne for et nyt samarbejde med en bredere kreds i administration og kommunalbestyrelse.

For at vende tilbage til det jagtpolitiske, så er vi nu to år inde i særfredningen af edderfugleandrikken i fuglebeskyttelsesområder, bl.a. ud for Norddjursland, og det betyder, at man i Vildtforvaltningsrådet skal tage stilling til, om særfredningen skal fortsætte i de kommende to år eller ophæves. I den forbindelse har jeg gjort jægerforbundets formand og forbundets hovedbestyrelse opmærksom på et særligt aspekt.

Sådanne særfredninger baseres nemlig på landsdækkende tællinger, bl.a. fra fly, foretaget ikke mindst af Århus Universitet. Men tallene suppleres med fx ornitologernes tal. Som vi alle kan gøre, så indberetter fuglefolket deres observationer og tællinger til DOF-basen, men disse fugletællinger har jeg nu advaret HB mod at fæste lid til. Jeg har nemlig for år tilbage lagt mærke til, at ornitologerne ikke indberettede tal for særligt grågæs, og jeg er ikke i tvivl om, at det er for at forhindre, at jægerne kan bruge tallene til at planlægge deres jagtudøvelse forskellige steder i Danmark. De sidste par år er observationer af edderfugleforekomster ligeledes forsvundet fra DOF-basen, og selv om det ikke er meldt officielt ud, så er jeg heller ikke i tvivl om, at det er for ikke at have alt for mange observationer af edderfugl, der jo kunne indikere, at særfredningen af edderfugleandrik skulle ophæves. Derfor advarslen opad i systemet, og man kan jo bare køre en tur langs Lystrup Strand for at se, at der altid er ganske pænt med edderfugle synlige fra kysten. I den forbindelse vil jeg gerne opfordre til, at man melder sig til landsdækkende kønsoptælling af edderfugle, der skal foregå i weekenden 9.-10. marts. Se en af de sidste sider i Jæger 2/24. vi vil i fremtiden se mere af denne form for bestandsopgørelser, hvor det vil være vigtigt, at også jægerne giver deres besyv med. I tanken om adaptiv vildtforvaltning ligger jo, at man skal tage stilling til jagtmuligheder baseret på skøn af bestandenes størrelser, og som basis for disse skøn er tællinger ét af de vigtigste redskaber. Så hvis vi ikke skal blive kørt over af naturfrederne og fuglekiggerne o.a., så bliver vi nødt til i stigende omfang selv at deltage i tællearbejdet, så vi kan være med til at levere ”skyts” til vores side af forhandlingsbordet. Med andre ord deltage i optællingsarbejdet for at beskytte jagten.

Apropos edderfugle kan jeg måske nævne, at vi for første gang i en årrække forsøger os med en havjagt til januar -25 – i et område udenfor dét der rummes af særfredningen af edderfuglehannen, uanset om denne fjernes eller bibeholdes.

Og når jeg nu er ved den kommende sæsons arrangementer, kan jeg fortælle, at vi har et ganske righoldigt program for 24-25.

I april har vi både et bueskydningsarrangement og en gang madlavning i genoplivningen af Vin & Vildt. I maj har vi to riffelindskydningsaftener og en fugletur. I både april og maj har vi afsat en fredag eftermiddag til at arbejde med Jagthuset, og vi håber også i denne sæson på jeres, medlemmernes, støtte til at lave lidt manuelt arbejde for Det fælles Bedste. 

Juni byder på et førstehjælpskursus, særligt rettet mod jægere.

I august er der både riffelskydning til bevægelige mål og en flugtskydningslørdag. Fordi skydebanen i Allingåbro ikke kunne garantere, at banen til bevægelige mål er færdiggjort til august, laver vi endnu engang arrangementet med skydning til bevægelige mål i Grenå. Hvis Allingåbro Skytteforening bliver færdig med anlægget og får bare nogenlunde konkurrencedygtige priser, er det vores intention at bruge faciliteterne på riffelbanen i Allingåbro fra næste år.

I forbindelse med flugtskydningsdagen er der et arrangement, som vi ikke annoncerer i en større offentlighed, nemlig en slags jægernes ’stumpemarked’, kun for vores forening. To timer før flugtskydningsarrangementet i Ørsted kan man dukke op med alt det jagtrelaterede grej, man har hjemme og aldrig bruger. Og så kan det være, at nogen vil købe! Der er dog af juridiske grunde ingen salg af våben og ammunition, men man kan da medbringe billeder af våben og ammunition, som man gerne vil afsætte. Vi håber selvfølgelig på mange deltagere til både stumpemarked og flugtskydning, selv om vi ikke mere har et økonomisk incitament til at lave et flugtskydningsarrangement på NFC.

I løbet af efteråret har vi de vanlige fællesjagter og måske kaninjagt, men selv om vi tidligere har meldt noget andet ud, er det lykkedes Flemming Nielsen at skaffe os to morgentræk ved Gudenåen i september, og det er vi meget glade for.

Når det gælder både denne jagtsæson og den efterfølgende, så tager vi i bestyrelsen altid imod gode ideer. Vi har bl.a. diskuteret en makrelfisketur en weekend i august-september, men mon der er nok – og det vil sige 12! – der hver vil betale 500 kr. for en 7 timers tur?!

Afslutningsvis skal jeg på foreningens vegne sige tak til Kasper Fogh for hans indsats for kredsen og for at skaffe kurser med udgangspunkt i Jagthuset. Men en særlig tak til Klaus Fogh for hans mangeårige virke som tillidsmand forskellige steder i jægerforbundsregi.

Jeg vil også takke bestyrelsen for et frugtbart og aktivt samarbejde i det forgangne år. I den forbindelse særlig tak til Flemming Nielsen for at gøre det muligt for foreningen at få ekstra jagtmuligheder. Også tak til Jens Ulrik Jørgensen for at være en særdeles aktiv medspiller som førstesuppleant til bestyrelsen – også tak for indsatsen i forbindelse med faskinenedsættelsen. Uden din hjælp var det blevet en væsentlig udgift for foreningen.

Jeg skal også takke vore sponsorer og opfordre jer medlemmer til at støtte dem. Det drejer sig om Djurslands Jagtcenter i Auning, Randers Jagt & fiskeri, Hegedal Vildt på Nordkystvejen, Julles Kiosk i Allingåbro, Tandlægerne i Vivild, Dagli’ Brugsen i Vivild og ikke mindst Købmanden i Nørager.

Idet vi håber på en bedre sæson i 24-25, takker jeg for ordet.

Henrik Rudfeld

 

 

© 2024 - Danmarks Jægerforbund - alle rettigheder forbeholdes

https://www.jaegerforbundet.dk/